Den nye høst nærmer sig hastigt

Kornet fra høst 2023 er og har været en udfordring for mange producenter. Så nu hvor høst 2024 er lige på trapperne, er der nogle overvejelser, man skal tage.

Højt indhold

Vi har i løbet af året set mange analyser af korn med voldsomt højt indhold af toksiner. Samtidig har vi i en del partier af især vårbyg set højt indhold af enterobakterier. Det er en udfordrende bakterie, da den kan have en voldsom vækst ved formaling af kornet. Den trives voldsomt ved varme og fugt.

Værktøjskasse

Der er i løbet af fodersæsonen arbejdet med flere ting fra værktøjskassen for at reducere konsekvenserne af den dårlige kvalitet af kornet.

Høst 2024

Nu står høst 2024 for døren, og hvad bringer den? Der står mange flotte marker, som tegner til gode udbytter. Vi håber alle på en god modning af kornet og en periode med optimalt vejr til at bringe høsten i hus.

Klargøring af lagerfaciliteter

Med den kvalitet af korn fra høst 2023, som mange har haft i siloerne, er det vigtigt, at vi får optimeret rengøring og udtørring af lagerfaciliteterne og udstyr for at bekæmpe skadedyr og minimere risikoen for at forurene den nye høst med bakterier og svampe ved indlagring.

Forebyggelse af ”ny høst” syndrom

For at forebygge friskkornforgiftning er det vigtigt, at der bliver tilsat ekstra E-vitamin eller antioxidant til foderet, indtil kornet er lagerfast – typisk frem til oktober. Vi bør overveje at fortsætte med toksinbinder til foderet, indtil vi kender kvaliteten af den nye høst.

Udgivet d. 12. juli 2024 af

John Møller
John Møller Nielsen
Produktchef