Tanker om sammensætning af foder til den nye fodersæson

Høsten er næsten i hus. Nu skal foderet til den kommende sæson sammensættes. Her er nogle af de tanker, vi har, når vi skal sammensætte jeres foder.

  • Prioritering af det bedste korn til søer og smågrise

Søerne skal have kvalitetskorn, ellers når vi ikke målet om høj ydelse og lav dødelighed. Det har det seneste år vist os meget tydeligt.
Det er det årlige ”puslespil” for os fodernørder. Vi finder stort set altid en god løsning!

  • Rug uden meldrøjer – et fint fodermiddel

Især søerne responderer fint på rug. Det skal blot være fri for meldrøjer. Er der mere en 5-10 meldrøjer pr. kilo i rugen, skal vi have en snak om, hvad vi gør i forhold til den mængde, der skal bruges. I år er der kommet ekstra skærpede krav til indholdet af meldrøjer. Er der mere end ca. 4-6 meldrøjer pr. kg rug eller triticale, ligger det over grænseværdien.

  • Toksiner

Vi skal lave en analyse af indholdet i kornet for at kunne afgøre, om det er nødvendigt med toksinbinder, og i hvilken mængde. Ved samme lejlighed er det en god idé at få analyseret kornet.

  • Protein i kornet

Det er nødvendigt at kende proteinindholdet i kornet for at kunne lave skarpe blandinger. Der kan laves en kemsik analyse.

  • Fibre til vores søerne – vi stræber efter den sunde mavetarmfunktion

Hen over de senere år har vi testet forskellige fiberkilder, udover roepiller, hos flere af Nutrimins kunder. Vi finder en generel tendens til bedre resultater, når der bruges et mix af fiberkilder frem for bare roepiller alene. Det så vi især sidste år, hvor mange havde for lidt byg af god kvalitet til rådighed.

Lige nu tester vi et nyudviklet fibermix (Nutrifiber) produceret efter hollandsk viden og knowhow. Nutrifiber er kendetegnet ved et højt indhold af udvalgte fibre. Vores hollandske kollegaer har langt større viden og erfaringer med brug af fibre til søer, end vi har i dansk svineproduktion.  En viden og erfaring, som vi adgang til og trækker på.

  • Overgangsfoder i farestalden

Det er et emne, vi tidligere har arbejdet med. Her kommer vi gerne med vores bud på besætningstilpassede løsninger. En sund overgangsfodring af vores farende søer påvirker opstarten i farestalden positivt.

  • Tilsætningsstoffer i foderet skal til eksamen

Her ved indgangen til en ny fodersæson er det oplagt at vurdere, om det aktuelle forbrug af tilsætningsstoffer fortsat er nødvendigt. Er der andre udfordringer i dag, end da vi valgte at tage et eventuelt tilsætningsstof ind? Er det noget, der bør tages ud? Er der brug for noget andet? Det er oplagt at få regnet igennem, hvor meget det reelt koster pr. årsso eller produceret gris at have den aktuelle tilsætning.

Slå på tråden og lad os sammen sætte retning for den kommende fodersæson

Udgivet d. 23. august 2024 af

Jens Korneliussen
Produktkonsulent, svin