Bekæmpelse af varmestress hos malkekvæg

Den globale opvarmning, hvor der hvert år sættes nye varmerekorder, har sat fokus på varmestress – ikke kun for mennesker, men også for malkekvæg. Høje temperaturer har en negativ indvirkning på køers og kalves ydeevne, sundhed og frugtbarhed. Man ved nu, at varmestress i den sene del af drægtigheden har en negativ indvirkning på afkommets ydeevne og sundhed gennem hele livet. Videnskabelig forskning tyder på, at virkningerne af varmestress kan observeres flere generationer senere.

Køer kan godt lide det køligt og har det bedst ved temperaturer mellem -5-15 °C. Da ekstreme vejrforhold bliver mere almindelige i Europa, er varmestress hos malkekøer nu et hyppigt problem. Problemet forstærkes desuden af, at den gennemsnitlige mælkeydelse er steget, hvilket også øger kroppens varmeproduktion på grund af højere stofskifte. Vores højtydende malkekøer skal derfor kæmpe med en dobbelt fysisk byrde. Som de fleste pattedyr har køer meget få svedporer og kan næsten ikke svede overhovedet. Det gør det sværere for køerne at komme af med overskydende varme. I varme temperaturer kan køer kun termoregulere ved at trække vejret, minimere aktiviteten og udstråle varme gennem kroppen.

Graf over varmestress

Hvornår opstår varmestress?

Forskning viser, at køer lider af varmestress hurtigere, end man almindeligvis tror. Varmestress skyldes en kombination af temperatur og relativ luftfugtighed: THI (Temperature Humidity Index).

Som illustreret i figuren kan køer begynde at opleve varmestress, når THI overstiger 72, hvilket har en negativ indvirkning på frugtbarheden. Når THI stiger til over 78, påvirkes mælkeproduktionen væsentligt, hvilket resulterer i lavere ydelse. Når THI stiger til over 82, bliver situationen kritisk. Køerne vil begynde at udvise tegn på alvorlig stress, såsom øget respiration og nedsat foderoptagelse. I dette tilfælde er der risiko for betydelige tab i mælkeproduktionen, og i ekstreme tilfælde kan køerne bukke under for stress.

Den gennemsnitlige relative luftfugtighed i Danmark er 75 % i sommermånederne. Ved denne relative luftfugtighed opstår varmestress allerede ved 22°C.

Symptomer på varmestress hos malkekøer

[Klik på ikonerne for at se mere information]

Indvirkning af varmestress på produktion og dyrevelfærd

Øget risiko for infektion: Koens immunforsvar vil falde på grund af stress og mulig forsuring af vommen. Kombinationen af høje temperaturer og høj luftfugtighed skaber et miljø, hvor patogener kan trives. Dette øgede infektionstryk i stalden kan føre til en højere forekomst af sygdomme.

Langsigtet lavere mælkeproduktion: Varmestress kan forårsage en reduktion i mælkeproduktionen, der strækker sig ud over den umiddelbare stressperiode. Forskning viser, at varmestress fører til, at flere celler i yvervævet dør, hvilket kan bidrage til et langsigtet fald i mælkeydelsen. For eksempel producerede køer, der oplevede mild varmestress i tørvejr, 6,3 kg mindre mælk pr. dag i den efterfølgende laktation.1 Derudover viste kvier født af varmestressede køer betydelige reduktioner i mælkeproduktionen i løbet af deres første tre laktationer, med fald på henholdsvis 2,2 kg/dag, 2,3 kg/dag og 6,5 kg/dag.2

Indvirkning på goldkøer og kalve: Drægtige køer og deres ufødte kalve er særligt sårbare over for varmestress. Kalve, der fødes under eller efter varme perioder, har tendens til at være lettere ved fødslen og mere udsatte for sygdomme. Denne stress tidligt i livet kan have langtidseffekter, der resulterer i dårligere mælkeproduktion og kortere levetid. For at afbøde disse virkninger er det vigtigt at sikre, at goldko-områder er godt ventilerede, f.eks. ved hjælp af ventilatorer, for at skabe et køligere og mere behageligt miljø for både køerne og deres kalve.

Håndtering af varmestress hos malkekvæg

Udover at påvirke malkekøernes velfærd reducerer varmestress mælkeydelsen og -kvaliteten betydeligt, hvilket resulterer i økonomiske tab. En god strategi til reduktion af varmestress bør omfatte passende tilpasninger af stalden, skygge, tilpassede ernæringsstrategier og sagsspecifikke indgreb.

Klik på et af emnerne for at få mere at vide.

Foderstrategi

Vandstrategi

Miljømæssige tilpasninger

Tips og rådgivning

Eksperter i dyreviden

Vi vil gerne dele
vores nyeste viden med dig

I vores Nyhedsbrev kan du bl.a. læse ugebrevet fra Agrocom og om cases fra det virkelige liv. Derudover holder vi dig opdateret om nye produkter, foderløsninger og dyretrivsel i stalden.