Når temperaturen stiger til over 20 grader, især i kombination med høj luftfugtighed, har køerne svært ved at regulere deres kropstemperatur effektivt. Ved at give din malkekvægsbesætning skygge for at beskytte dem mod solen, opsætte gode ventilationssystemer og bruge kølemetoder som fordampningskøling eller overbrusning kan du hjælpe dit kvæg med at klare varmen og holde sig godt tilpas. Og ved at gennemføre disse foranstaltninger kan du sikre en ensartet mælkeproduktion i de varmere måneder.
Køer i skygge

Vigtigheden af at tilbyde tilstrækkelig skygge

At sørge for tilstrækkelig skygge til malkekvæg er mere end bare et velfærdsproblem – det er afgørende for deres produktivitet og sundhed. Det har vist sig, at skygge øger drøvtygningen og mælkeydelsen og sænker kropstemperaturen. Sørg for at tilbyde masser af skyggefulde områder til hele flokken, da det ellers kun er de dominerende dyr, der får gavn af det. At tilbyde ordentlig skygge kan også afbøde de negative virkninger af varmestress på reproduktionen, hvilket sikrer bedre frugtbarhed og færre tilfælde af tidligt embryontab.

Kalveigloer giver skygge og beskyttelse. Men direkte sollys forvandler kalveigloerne til ovne. For at undgå dette skal du placere kalveigloerne i skyggen og tage hensyn til solens gang. Det er ideelt at placere igloerne på nordsiden af en bygning eller under et solsejl.

Ventilation og luftcirkulation

Varme fra køer kan øge staldtemperaturen og luftfugtigheden betydeligt og forværre varmestress. Implementering af effektive ventilationssystemer er afgørende for at opretholde et behageligt miljø for besætningen. Et godt ventilationssystem forhindrer, at staldtemperaturen overstiger udetemperaturen med mere end 2,5-5 °C, hvilket sikrer et behageligt miljø.

Højhastighedsventilatorer over hovedet hjælper med at fjerne fugtig luft fra omgivelserne og fra dyrenes kropsoverflade. Det gør sveden og øget vejrtrækninger mere effektivt. Korrekt ventilation forbedrer konvektionsvarmetabet ved at fjerne grænselaget af varm luft omkring dyrene, hvilket fremmer afkøling.

Ved igloer til kalve skal man sørge for, at der er tilstrækkelig plads mellem de enkelte igloer, så luftcirkulationen ikke begrænses. Der anbefales en afstand på en meter mellem igloerne og tre meter mellem rækkerne, men sørg for, at kalvene stadig har visuel kontakt med de andre kalve. For at kalvenes kropsvarme bedre kan slippe ud af igloerne, skal du åbne alle åbninger i kalveboksene. Du kan også hæve bagsiden af kalveigloerne en smule ved hjælp af en mursten eller firkantet tømmer. Denne foranstaltning forbedrer i høj grad luftcirkulationen og afkølingen uden at skabe stærk træk.

Ventilationsrør i stald
Køer der bliver fordampet

Fordampningskøling

Fordampningskøling er en anden effektiv metode til at reducere staldtemperaturen og afhjælpe varmestress hos malkekøer. Fordampningskøling bygger på princippet om, at vand absorberer varme, når det fordamper. Ved at tilføre vand til omgivelserne, enten gennem kølepuder eller forstøvningsdyser, absorberes varmen fra den omgivende luft, hvilket effektivt sænker temperaturen. Fordampningskøling kan også bruges til at køle igloer til kalve ved at placere en vandforstøver eller en plænesprinkler bag igloerne.

Selv om fordampningskøling effektivt sænker lufttemperaturen, øger det også luftfugtigheden. Hvis den fugtige luft ikke fjernes fra miljøet gennem korrekt ventilation og luftgennemstrømning, kan systemet muligvis ikke lindre køernes varmestress og kan faktisk blive kontraproduktivt. Derfor er det vigtigt at kombinere fordampningskøling med kontrolleret ventilation for at sikre, at kølingen er effektiv.

Afkøling gennem overbrusning

At overbruse køer med koldt vand er en enkel men effektiv metode til at reducere varmestress. Med denne metode overbruses køerne med store vanddråber ved foderbordet i ca. 30 sekunder ad gangen. Vandet fordamper ved kontakt med huden, hvilket reducerer kropsvarmen og effektivt afkøler koen. Det er vigtigt at sikre, at køerne ikke bliver for våde, og at det overskydende vand ledes væk fra området.

Overbrusning kræver dog betydelige mængder vand, hvilket måske ikke er bæredygtigt i regioner med vandmangel. Derfor anbefales det at implementere de tidligere tiltag først, før man tilføjer vandsprinkling som kølemetode.

Forskning har vist, at køer kan udvise undgåelsesadfærd, når de overbruses for meget. Når man vælger vandsprinkling som kølemetode, er det vigtigt at overvåge dyrenes reaktioner og justere metoden i overensstemmelse hermed.

Køer der bliver overbruset
Køer liggende på strøelse

Sørg for strøelse og gulvbelægning af høj kvalitet

Køer skal helst bruge meget tid på at ligge ned, fordi det fremmer drøvtygningen og den generelle sundhed. Men i perioder med varmestress kan køer være mindre tilbøjelige til at lægge sig ned, da det reducerer det overfladeareal, hvorigennem de kan afgive kropsvarme. Da køer ikke kan svede effektivt, er de afhængige af dette overfladeareal for at komme af med varmen. For at hjælpe malkekøer med at håndtere varmestress og fremme drøvtygning er det vigtigt at sørge for strøelse og gulvbelægning af høj kvalitet i stalden. Gode gulve reducerer risikoen for såleskader, hvilket minimerer halthed. Komfortabel strøelse, som f.eks. sand eller halmpiller, tilskynder køerne til at lægge sig ned oftere. Desuden hjælper det at holde strøelsen ren og tør med at reducere risikoen for mastitis.

I igloer til kalve skal der spredes mindre halm, da det holder på kropsvarmen og får temperaturen i igloen til at stige. Våde og urinforurenede senge er farlige for kalve på varme dage, så skift strøelse ofte. Til større kalve kan man overveje at sætte sandsenge op for at holde dem kølige.

Undgå yderligere stressfaktorer

Dyrlægeprocedurer som vaccinationer og undersøgelser kan sammen med ændringer i staldforhold og transport fremkalde stress hos malkekøer. Det vil øge belastningen på deres i forvejen svækkede kredsløb. Det er tilrådeligt, når det er muligt at undgå disse indgreb og udskyde dem til køligere dage, hvor køerne er bedre rustet til at håndtere eventuelle yderligere stressfaktorer.

Kiggende ko midt i stalden
Eksperter i dyreviden

Vi vil gerne dele
vores nyeste viden med dig

I vores Nyhedsbrev kan du bl.a. læse ugebrevet fra Agrocom og om cases fra det virkelige liv. Derudover holder vi dig opdateret om nye produkter, foderløsninger og dyretrivsel i stalden.